Maak van je werkleven een film

Bij veel bedrijven waar ik kom, tref ik het aan: Medewerkers die vol enthousiasme en passie staan voor hun vak en hiermee de klanten sterk weten te binden. Het is geweldig om dat te ervaren.
Helaas zijn er altijd medewerkers die een kunstje doen. Iedere dag weer. Ze staan op en gaan naar het werk. Ze doen wat er gevraagd wordt en sluiten de werkdag weer af.

Dit gaat ten koste van de professionaliteit, maar niet te vergeten: Ook de persoon in kwestie is soms ongelukkig. En dan heb ik het nog niet over de negatieve effecten op het privéleven.

In mijn vak beweeg ik medewerkers en teams om klantgericht te werken. Dat doe ik vanuit de onderstroom. Wat zijn de drijfveren? Wat maakt dat iemand bepaald gedrag vertoont? Wat wil iemand daadwerkelijk? In dit proces valt het snel op wie er wel of geen passie heeft voor het vak.

 

Maar wat als de passie nu ontbreekt?

 

In dat geval zijn er eigenlijk alleen maar verliezers. De medewerker is soms ongelukkig, vaak onvoldoende betrokken en meldt zich hierdoor vaker ziek. Het bedrijf bedrijf maakt meer kosten en is minder klantgericht.

Om deze negatieve spiraal te doorbreken is het van belang de medewerker zelf te laten ervaren waar zijn/haar passie ligt. Dit geeft beide partijen weer kansen. Wellicht is er een andere positie binnen het bedrijf die beter past. En soms lijkt de weg naar een andere werkgever een oplossing te bieden.

 

Hoe ontdekt iemand zijn/haar passie?

 

Er zijn verschillende mogelijkheden. Het maken van een film over je werkleven is een heel effectieve manier. Ik gebruik deze methode graag omdat ik ook zelf heb mogen ervaren wat het brengt.
Begin 2011 heb ik een denkbeeldige film gemaakt over mijn werkleven. Alle belangrijke gebeurtenissen heb ik gevisualiseerd en op een tijdlijn geplaatst. Op de tijdlijn heb ik ook belangrijke gebeurtenissen in mijn privéleven opgenomen. Zo ontstond de film van mijn leven. Enkele weken later heb ik de film een paar keer bekeken.

Mits voorzien van goede begeleiding, levert deze methode iets heel belangrijks op:
Bij ieder moment op je tijdlijn, spreekt de onderstroom. Het maakt duidelijk waar je echte passie ligt.

Deze succesvolle methode, heeft bij mij geresulteerd in iets wat ik nu doe: Het is mijn passie om te zorgen voor klantgerichte medewerkers, teams en bedrijven.

 

Wil je weten hoe ik je kan begeleiden bij het maken van jouw film? Laat dan hier een bericht achter. Binnen 1 werkdag ontvang je mijn reactie

Share This